– Lokakuun ensirekisteröinnit jäivät vaisuiksi, sillä tilauskanta on pääosin jo sulanut

Lokakuussa ensirekisteröitiin 6 451 henkilöautoa, mikä on 4,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Tammi-lokakuussa on rekisteröity yhteensä 75 033 henkilöautoa, joka on 8,6 prosenttia viime vuotta enemmän. Alkuvuoden rekisteröinnit ovat edelleen noin 14 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmat. Ensirekisteröintien määrän on ennakoitu kasvavan tänä vuonna noin 87 000 autoon, mutta jäävän ensi vuonna hieman alle 80 000 henkilöauton lukemaan. Uusien autojen korkea tilauskanta on syksyn aikana sulanut, sillä autojen tuotantoa piinannut komponenttipula jäänyt taakse. Samaan aikaan uusien autojen heikko kysyntä syö odotuksia ensi vuoden rekisteröinneistä.

Uusien autojen toimitusajat ovat palautuneet käytännössä jo pandemiaa edeltäneelle tasolle. Toimitusajat ovat nyt noin 3–4 kuukautta. Vielä viime syksynä toimitusajat olivat kaksin- tai kolminkertaisia normaaliin nähden”, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Käytettyjen autojen kauppaa on käyty tänä vuonna selvästi viime vuotta vilkkaammin. Autoliikkeiden käytettyjen henkilöautojen kauppojen määrä kasvoi noin 12 prosentilla viime vuoden lokakuusta. Lokakuun lukemat olivat noin 5 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

”Käytetyn auton kauppa on ollut koko vuoden vilkasta ja tahti on lokakuun aikana kiihtynyt. Koko vuoden aikana vaihtoautokauppaa on autoliikkeissä käyty reilut 6 prosenttia viime vuotta enemmän. Käytettyjen autojen myyntiajat ovat tänä vuonna hieman lyhentyneet. Myös vaihtoautojen hintataso on tänä vuonna ollut vakaa”, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta.

Tammi-lokakuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 33,5 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja 20,2 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen osuus on kasvussa myös käytettyjen autojen kaupassa – alkuvuoden aikana noin 6,8 prosenttia autoliikkeiden kautta myydyistä käytetyistä autoista on ollut ladattavia hybridejä ja noin 3,5 prosenttia täyssähköautoja. Näin ollen jo joka kymmenes autoliikkeestä myyty vaihtoauto on tänä vuonna ollut ladattava.

Pakettiautoja ensirekisteröitiin lokakuussa 816, joka on 12,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Tammi-lokakuussa on rekisteröity yhteensä 9 293 pakettiautoa, mikä on 1,2 prosenttia viime vuotta enemmän. Tammi-lokakuun rekisteröinnit jäävät 17 prosenttia viiden viime vuoden keskiarvoa alemmas.  

Kuorma-autoja rekisteröitiin lokakuussa 8,1 prosenttia viime vuotta vähemmän. Rekisteröintien pieni määrä johtuu elokuussa voimaan tulleesta ajopiirturivaatimuksesta, joka aikaisti syksylle aiottuja rekisteröintejä elokuun puolelle. Lokakuussa rekisteröitiin elokuun korkeiden lukemien takia vain 285 uutta kuorma-autoa, mikä on noin 14 prosenttia normaalia lokakuun tasoa vähemmän. Yli 16 tonnin painoluokassa kuorma-autoja on tammi-lokakuussa rekisteröity yhteensä 2 504, joka on 22,6 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on lokakuun loppuun mennessä rekisteröity 162, joka on 22,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 772, eli noin 30,4 prosenttia viime vuotta enemmän.

Uusia linja-autoja on tammi-lokakuussa rekisteröity 222, joka on lähes 40 prosenttia vähemmän kuin pitkän aikavälin tammi-lokakuun rekisteröintien määrä.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus on autoalan suurimpien toimialajärjestöjen palvelu- ja informaatiokeskus, jonka tehtävänä on tuottaa tietoa tieliikenteestä sekä autokaupan, autoteollisuuden, korjaamojen, katsastuksen ja autokierrätyksen toimialoilta. Tiedotuskeskuksen omistavat Autoalan Keskusliitto ja Autotuojat ja -teollisuus ry.

PARHAAT LEASING-TARJOUKSET
Anna sähköpostiosoitteesi niin saat premium-etuja ja tarjouksia yritysautoiluun ja leasingiin liittyen LeaseComilta sekä muuta arvokasta tietoa.